Cover Homo dieteticus

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Formato:  Kindle , ePub
series "Intersezioni"
pp. 152, Brossura, 978-88-15-25413-9
publication year 2015

MARINO NIOLA

Homo dieteticus

A History of Food Tribes

Diets are the new totems of contemporary food tribes. Regardless of their nature, function, and purpose, they all share common features: the need to make and obey rules, the desire to have reliable patterns of self care, the potential for impact on reality. Today the search for a virtuous eating model has become a global religion with an army of converts. And, like all new religions, it continuously produces conflicts, splits, heresies, sects, and disavowals. Every creed claims to offer the only path to salvation… and indeed to immortality, or at least its health-oriented equivalent we call longevity. This new religion anticipates Doomsday and turns the nutritionist into a sort of judgmental god. Or perhaps it turns God into a sort of improper dietician, handing out rewards and punishments in the here and now. This is why diets are no longer a measure of well-being, but rather a condition of being.

Marino Niola teaches Anthropology of Symbols and Myths and Rites of Contemporary Gastronomy at the Suor Orsola Benincasa University in Naples.

Introduzione. La dieta come religione globale
I. Siamo quello che non mangiamo
Cibomania
Antichi e nuovi tabù
Mode alimentari
Cibi globish
II. «Il cibo sia la tua medicina e la tua medicina il cibo»
Tra vita e girovita
La dieta nel verso senso della parola
Vivere da malati per morire sani
Purificazione e drenaggio
Dagli stiliti agli stilisti
III. Mangiare come Dio comanda
Esorcismi alimentari
Il corpo è mio e me lo punisco io
Diventeremo tutti vegetariani?
La virilità ha sempre voglia di carne
IV. Umiliati e obesi
L'apocalisse lipidica
Dal salutismo al razzismo il passo è breve
Se il peso conta più del curriculum
V. Integralismi
Credenti o creduloni?
La dieta dei gruppi sanguigni
Paleodiete
Crudismi
Vegan
Ortoressie
La polpetta di Frankenstein e la fine del cibo
VI. Guerre di civiltà alimentari
Totem e tabù
Kebab o Big Mac?
Il cibo è meticcio
The Mediterranean Way
VII. L'abbondanza frugale
Più sobri, più sani
Più semplici, più conviviali
Più parchi, più solidali
Bibliografia essenziale
Indice dei nomi

See also

copertina Alimentazione, cultura e società
copertina Slow food
copertina Come cambia la comunicazione della scienza
copertina Piccola etnologia del mangiare e del bere