Conviviality, seasonality, sustainability: these are the secrets of the Mediterranean diet, the foundation of a lifestyle that has conquered the world. The diet was discovered by two American scientists in the 1950s in the area between Naples and the Cilento. Resting on symbolic foods of the Mediterranean triad – cereals, oil, wine – this “anti-diet” successfully combines the legacy of the classic world and local traditions. This book explores the diet’s sacred sites: Campania, Amalfi, Cetara (anchovies), Pozzuoli (the realm of seafood), Apulia (the burnt grain pasta of Tricase, the almond paste of Lecce), Lucania (ancient-grain bread), Sicily (Favignana’s tuna, Palermo’s pancakes, Catania’s fried rice balls), not to mention Naples, Genoa and Venice.
Elisabetta Moro teaches Cultural Anthropology at the Suor Orsola Benincasa University in Naples.
Marino Niola teaches Anthropology of Symbols at the same university. Together they head the Mediterranean Diet Social Research Centre (MedEatResearch).
- Il dilemma di Trimalcione
- 1. La dieta mediterranea tra essere e benessere
- Un'abbondanza frugale
- La scoperta della dieta mediterranea
- Il suggello dell'UNESCO
- 2. La memoria del cibo: da Pompei a Napoli
- Più vero del vero: tra pitture e presepi
- Le nature morte di Pompei, Ercolano, Oplonti
- Le primizie al museo: Capodimonte
- Il presepe Cuciniello: l'utopia alimentare
- Napoli: un teatro a cielo aperto con discesa nell'Ade
- Pozzuoli e il mercato del pesce
- Divagazioni. Caffè, la tazzulella viene dall'Oriente
- 3. Sulle coste: Sorrento, Amalfi, Cilento
- Tra i giardini di limoni
- Tra le cupole maiolicate
- Nell'antica Repubblica marinara
- Un balzo nell'antica Grecia: da Paestum a Pioppi
- Divagazioni. Pasta diva, passione mediterranea
- 4. Salento, terra di incantesimi
- Fra «taranta» e «pizzica»
- Dai ricci di mare di Gallipoli alle «pucce» di Lecce
- Divagazioni. L'olio d'oliva, il succo dell'immortalità
- 5. Passaggi lucani
- Matera, la città del pane
- Dalla romana Venusia alla Magna Grecia
- Divagazioni. Il pane, simbolo di comunità
- 6. Sicilia: barocco traslucente morbido come le mandorle
- Un'architettura di zucchero da Catania a Palermo
- Favignana, la caccia in mare
- Divagazioni. Il vino, da Dioniso a Cristo
- 7. Senza Genova e Venezia la dieta mediterranea non esisterebbe
- Gli «ori» di Colombo
- Venezia, il monopolio delle spezie
- 8. La dieta mediterranea, una ricetta per vivere insieme
- I nostri luoghi
Anteprima del testo delle prime cinque pagine a stampa del primo capitolo.
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