Cover Discover Italy's Mediterranean Diet Sites

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series "Ritrovare l'Italia"
pp. 160, Brossura, 978-88-15-27045-0
publication year 2017

ELISABETTA MORO, MARINO NIOLA

Discover Italy's Mediterranean Diet Sites

Conviviality, seasonality, sustainability: these are the secrets of the Mediterranean diet, the foundation of a lifestyle that has conquered the world. The diet was discovered by two American scientists in the 1950s in the area between Naples and the Cilento. Resting on symbolic foods of the Mediterranean triad – cereals, oil, wine – this “anti-diet” successfully combines the legacy of the classic world and local traditions. This book explores the diet’s sacred sites: Campania, Amalfi, Cetara (anchovies), Pozzuoli (the realm of seafood), Apulia (the burnt grain pasta of Tricase, the almond paste of Lecce), Lucania (ancient-grain bread), Sicily (Favignana’s tuna, Palermo’s pancakes, Catania’s fried rice balls), not to mention Naples, Genoa and Venice.

Elisabetta Moro teaches Cultural Anthropology at the Suor Orsola Benincasa University in Naples.

Marino Niola teaches Anthropology of Symbols at the same university. Together they head the Mediterranean Diet Social Research Centre (MedEatResearch).

Il dilemma di Trimalcione
1. La dieta mediterranea tra essere e benessere
Un'abbondanza frugale
La scoperta della dieta mediterranea
Il suggello dell'UNESCO
2. La memoria del cibo: da Pompei a Napoli
Più vero del vero: tra pitture e presepi
Le nature morte di Pompei, Ercolano, Oplonti
Le primizie al museo: Capodimonte
Il presepe Cuciniello: l'utopia alimentare
Napoli: un teatro a cielo aperto con discesa nell'Ade
Pozzuoli e il mercato del pesce
Divagazioni. Caffè, la tazzulella viene dall'Oriente
3. Sulle coste: Sorrento, Amalfi, Cilento
Tra i giardini di limoni
Tra le cupole maiolicate
Nell'antica Repubblica marinara
Un balzo nell'antica Grecia: da Paestum a Pioppi
Divagazioni. Pasta diva, passione mediterranea
4. Salento, terra di incantesimi
Fra «taranta» e «pizzica»
Dai ricci di mare di Gallipoli alle «pucce» di Lecce
Divagazioni. L'olio d'oliva, il succo dell'immortalità
5. Passaggi lucani
Matera, la città del pane
Dalla romana Venusia alla Magna Grecia
Divagazioni. Il pane, simbolo di comunità
6. Sicilia: barocco traslucente morbido come le mandorle
Un'architettura di zucchero da Catania a Palermo
Favignana, la caccia in mare
Divagazioni. Il vino, da Dioniso a Cristo
7. Senza Genova e Venezia la dieta mediterranea non esisterebbe
Gli «ori» di Colombo
Venezia, il monopolio delle spezie
8. La dieta mediterranea, una ricetta per vivere insieme
I nostri luoghi

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